Composer, Songwriter, Guitar Teacher, RGT Tutor, Author

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θέλω να ξεκινήσω μαθήματα, αλλά δεν έχω κιθάρα, χρειάζεται να αγοράσω πρώτα κιθάρα ή να ξεκινήσω μαθήματα και να αγοράσω στη συνέχεια για να δω πως θα προχωρήσω?
Το πρώτο σωστό βήμα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα είναι να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός ο οποίος θα υποστηρίξει την μελέτη, ενασχόληση και εξέλιξη του μαθητή με το όργανο. Άρα είναι χρήσιμο να αγοραστεί κιθάρα πρώτα (αν πρόκειται για ηλεκτρική κιθάρα πρέπει να αγοραστεί και ενισχυτής) για να μπορεί να ο μαθητής να μελετά και να εφαρμόζει στην κιθάρα αυτά που παρακολουθεί στα μαθήματα.

Χρειάζεται να αγοράσω βιβλία για τα μαθήματα?
Γενικά όχι δεν χρειάζεται γιατί η δική μου μέθοδος βασίζεται σε ηλεκτρονικό υλικό μεγάλης χωρητικότητας περιλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό δικές μου ασκήσεις, σχεδιαγράμματα συγχορδιών / κλιμάκων κλπ, παράλληλα με βιβλία αναγνωρισμένης αξίας από τη (διεθνή κυρίως) εκπαιδευτική βιβλιογραφία. Η ύλη διατίθεται σε χαρτί Α4.

Το παιδί μου είναι 7 χρονών, θα μπορούσε να ξεκινήσει μαθήματα από αυτή την ηλικία?
Με βάση την διδακτική μου εμπειρία (πάνω από 10 χρόνια και έχοντας διδάξει σε πάνω από 100 μαθητές, σχεδόν σε όλο το ηλικιακό φάσμα) η θεωρία μου είναι ότι δεν πρέπει τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να παίρνουν μαθήματα κιθάρας. Πιο χρήσιμα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία είναι να ακούει όσο περισσότερη μουσική γίνεται, να συμμετέχει σε μουσικά παιχνίδια με άλλα παιδιά, να συμμετέχει σε ρυθμικά παιχνίδια, να ακούει – μαθαίνει μουσικές ιστορίες κλπ. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστά παραγωγικό το γεγονός ένα παιδί τέτοιας ηλικίας να πρέπει να μπει σε λογική συγκεκριμένης μελέτης (π.χ. νότες), ανάγνωσης (ταμπλατούρας) και προσπάθειας βασικής χρήσης του οργάνου, π.χ. να παράγει ήχο (κάτι το οποίο χρειάζεται για να μάθει κάποιος αρχικά την κιθάρα). Μερικές φορές συμβαίνει να απομακρύνονται τα παιδιά από την κιθάρα και από την μουσική (άλλες φορές αρκετό καιρό και άλλες φορές για πάντα). Η κατάλληλη ηλικία θεωρώ ότι είναι 10 ετών (το παιδί διανύει την Τετάρτη δημοτικού και βρίσκεται ήδη σε μια ηλικιακή ωρίμανση σε επίπεδο μελέτης).

Θεωρώ ότι είμαι σε προχωρημένη ηλικία για να μάθω κιθάρα αλλά θέλω να παρακολουθήσω μαθήματα, μπορεί να γίνει?
Βεβαίως και μπορούμε να κάνουμε μαθήματα, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν από 10 χρονών και πάνω σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν υπάρχει προχωρημένη ηλικία για αυτό. Το θέμα είναι πόσο θέλει να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος. Σε αυτήν την περίπτωση αν είστε κάποιος ο οποίος έπαιζε κιθάρα (είτε έπαιρνε μαθήματα είτε όχι) σε νεότερη ηλικία αυτό θα βοηθήσει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό γιατί πιστεύω και έχω διαπιστώσει από την πορεία μου ότι τα ακούσματα χρόνων, η σχέση με το όργανο και γενικότερα η ενασχόληση με τη μουσική σε ακουστικό – πρακτικό επίπεδο ωθεί σε γρήγορο ρυθμό την κατανόηση και εξέλιξη της πορείας σας στα μαθήματα.

Ποια στυλ διδάσκεις?
Διδάσκω όλα τα στυλ της ευρύτερης μοντέρνας μουσικής. Rock, Pop, Blues, Metal, Funk και βασική δομή της Jazz (δεν ειδικεύομαι στην Jazz κιθάρα αλλά κάνουμε ανάλυση – εκμάθηση Jazz standards κομματιών – chord tones κλπ μέσα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος στα προχωρημένα επίπεδα). Επίσης διδάσκω (αν επιθυμείς) και την ευρύτερη Ελληνική μουσική (ροκ, έντεχνη, συνθέτες κλπ).

Θαύμαζα πάντα τον Joe Satriani, τον Steve Vai και πολλούς άλλους κιθαριστές με τέτοια σπουδαία τεχνική κατάρτιση και θα ήθελα πολύ να παίξω και εγώ στα στυλ αυτών, μπορείς να μου δείξεις αυτά τα στυλ, τις τεχνικές?
Βεβαίως και μπορώ να σου δείξω αυτές τις τεχνικές, έτσι κι αλλιώς η διδακτική ύλη στο θέμα των τεχνικών περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας έχοντας την δυνατότητα να παίξουμε σε οποιοδήποτε είδος.

Θέλω να μάθω Blues κιθάρα, μπορείς να μου δείξεις αυτό το μουσικό είδος?
Βεβαίως μπορώ να σου δείξω Blues στην κιθάρα. Είναι μια ευρύτερη λειτουργία και μεγάλο υπόβαθρο ο αυτοσχεδιασμός στη Blues με ιδιαίτερο περιεχόμενο αλλά και η θεωρητική πλευρά. Το πως σολάρουν, πως παίζουν ρυθμικά, τι είναι το 12μετρο.

Εμένα με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω μαθήματα, να μάθω να παίζω στις πεντατονικές κλίμακες π.χ. αλλά δεν θέλω να κάνουμε θεωρία, πεντάγραμμο κλπ. Γίνεται αυτό?
Δεν είναι σωστό για σένα να ξεκινήσεις μαθήματα κιθάρας έχοντας ‘ιδιαίτερες’ επιλογές και ας μην θέλεις να ασχοληθείς ‘σοβαρά’ με το όργανο. Έχε υπόψιν ότι το σωστό και μεθοδικό εκπαιδευτικό οικοδόμημα είναι το Α και το Ω, στην πορεία μπορεί να θέλεις να προχωρήσεις περισσότερο και να εμβαθύνεις σε τεχνικές, στυλ, θεωρία κλπ. Άρα θα πρέπει οι βάσεις να έχουν μπει ήδη στην τρέχουσα πορεία σου. Δηλαδή αν θες να μάθεις ηλεκτρική ή ακουστική κιθάρα είναι ωφέλιμο να μάθεις βασικές γνώσεις κλιμάκων – συγχορδιών και θεωρίας (όχι πεντάγραμμο αρχικά), παράλληλα με τα τραγούδια που θέλεις να μάθεις να παίζεις. Κάθε φορά που θα μαθαίνεις ένα κομμάτι θα αναρωτηθείς από μόνος/η σου που βρίσκεται αρμονικά αυτό το κομμάτι – γιατί ακούγεται έτσι κ.ο.κ. Η ιδανική μέθοδος, την οποία χρησιμοποιώ, είναι κάθε παράδειγμα να αναλύεται σε ένα κομμάτι της αρέσκειάς σου. Παράδειγμα, αν επιθυμείς να μάθεις ένα κομμάτι – τις συγχορδίες – είναι σωστό να γνωρίζεις σε ποια κλίμακα ανήκει, αν έχει σόλο σε ποια κλίμακα ανήκει το σόλο κ.ο.κ. Όλα αυτά στο ιδανικό πλαίσιο ανάμεσα στο ρεπερτόριο και στις βασικές γνώσεις του οργάνου και της θεωρίας. Άλλες φορές μαθαίνουμε απλά μόνο το κομμάτι που μας αρέσει, άλλες φορές μαθαίνουμε ένα κομμάτι το οποίο π.χ. ανήκει στην Ματζόρε κλίμακα την οποία μαθαίνουμε να κατανοούμε και να εφαρμόζουμε. Ο εκπαιδευτικός ιστός βασίζεται στην ‘τετράδα’ τεχνικές – θεωρία – αυτοσχεδιασμός – ρεπερτόριο.

Χρειάζεται να φέρνω την κιθάρα μου στα μαθήματα?
Δεν χρειάζεται να φέρνεις την κιθάρα σου, ο χώρος είναι εξοπλισμένος και διαθέτει ότι χρειαζόμαστε. Εκτός αν θέλεις εσύ να την φέρνεις επειδή έχεις συνηθίσει να παίζεις με αυτήν, όπως είναι λογικό και σε βολεύει καλύτερα.

Μπορείς να έρχεσαι στον δικό μου χώρο (στο σπίτι μου) για μαθήματα?
Ναι μπορώ να έρχομαι, ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεσαι από την έδρα μου και την δυνατότητα διάθεσης (μηνιαίων) διδάκτρων αναλογικά με την απόσταση, κατ’όπιν μεταξύ μας συννενόησης.

Panos Malahias is a Composer, Arranger, Music Producer, Guitar Teacher, RGT Tutor and Author. Registry of Guitar Tutors at London College of Music.
© Copyright 2019 Panos Malahias | panosmalahias.com | All Rights Reserved.