Guitarist, Composer, Guitar Teacher, Author.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θέλω να ξεκινήσω μαθήματα, αλλά δεν έχω κιθάρα, χρειάζεται να αγοράσω πρώτα κιθάρα ή να ξεκινήσω μαθήματα και να αγοράσω στη συνέχεια για να δω πως θα προχωρήσω?
Το πρώτο σωστό βήμα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα είναι να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός ο οποίος θα υποστηρίξει την μελέτη, ενασχόληση και εξέλιξη του μαθητή με το όργανο. Άρα είναι χρήσιμο να αγοραστεί κιθάρα πρώτα (αν πρόκειται για ηλεκτρική κιθάρα πρέπει να αγοραστεί και ενισχυτής) για να μπορεί να ο μαθητής να μελετά και να εφαρμόζει στην κιθάρα αυτά που παρακολουθεί στα μαθήματα.

Χρειάζεται να αγοράσω βιβλία για τα μαθήματα?
Η φιλοσοφία των μαθημάτων είναι γραμμένη και δομημένη με τη σχετική σειρά και ανάπτυξη, στα βιβλία μου 'Μέθοδος Ηλεκτρικής Κιθάρας Achordo Music Education' τα οποία περιέχουν όλα τα εφόδια για τα μαθήματα (γύρω από όλα τα κεφάλαια). Παράλληλα όμως διατίθεται σχετικό ρεπερτόριο και υλικό από άλλα βιβλία, τα οποία διαθέτω σε Α4 ύλη, ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή και τη σχετική αναβάθμισή του.

Το παιδί μου είναι 5 χρονών, θα μπορούσε να ξεκινήσει μαθήματα από αυτή την ηλικία?
Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν πιο συνειδητά τη μουσική από την ηλικία των 8-9 χρονών και μετά. Δηλαδή έχει προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα στο οποίο έχουν εκφράσει την μουσική επιθυμία τους ή ποιο όργανο επιθυμούν να μάθουν κ.ο.κ.
Υπάρχει και η δυνατότητα να ξεκινήσουν και σε μικρότερη ηλικία αλλά βασική προϋπόθεση θα είναι η συνειδητοποίηση της μουσικής μάθησης και η σχετική ωρίμανση σε επίπεδο μελέτης.

Θεωρώ ότι είμαι σε προχωρημένη ηλικία για να μάθω κιθάρα αλλά θέλω να παρακολουθήσω μαθήματα, μπορεί να γίνει?
Βεβαίως και μπορούμε να κάνουμε μαθήματα, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν από μικρή ηλικία και πάνω σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν υπάρχει προχωρημένη ηλικία για αυτό. Το θέμα είναι πόσο θέλει να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος. Σε αυτήν την περίπτωση αν είστε κάποιος ο οποίος έπαιζε κιθάρα (είτε έπαιρνε μαθήματα είτε όχι) σε νεότερη ηλικία αυτό θα βοηθήσει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό γιατί πιστεύω και έχω διαπιστώσει από την πορεία μου ότι τα ακούσματα χρόνων, η σχέση με το όργανο και γενικότερα η ενασχόληση με τη μουσική σε ακουστικό – πρακτικό επίπεδο ωθεί σε γρήγορο ρυθμό την κατανόηση και εξέλιξη της πορείας σας στα μαθήματα.

Ποια στυλ διδάσκεις?
Διδάσκω όλα τα στυλ της ευρύτερης μοντέρνας μουσικής. Rock, Pop, Blues, Metal, Funk και βασική δομή της Jazz (δεν ειδικεύομαι στην Jazz κιθάρα αλλά κάνουμε ανάλυση – εκμάθηση Jazz standards κομματιών – chord tones κλπ μέσα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος στα προχωρημένα επίπεδα). Επίσης διδάσκω (αν επιθυμείτε) και την ευρύτερη Ελληνική μουσική (ροκ, έντεχνη, συνθέτες κλπ).

Θαύμαζα πάντα τον Joe Satriani, τον Steve Vai και πολλούς άλλους κιθαριστές με τέτοια σπουδαία τεχνική κατάρτιση και θα ήθελα πολύ να παίξω και εγώ στα στυλ αυτών, μπορείς να μου δείξεις αυτά τα στυλ, τις τεχνικές?
Βεβαίως και μπορώ να σας δείξω αυτές τις τεχνικές, έτσι κι αλλιώς η διδακτική ύλη στο θέμα των τεχνικών περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας έχοντας την δυνατότητα να ασχοληθούμε με οποιοδήποτε είδος.

Θέλω να μάθω Blues κιθάρα, μπορείς να μου δείξεις αυτό το μουσικό είδος?
Βεβαίως μπορώ να σας δείξω Blues στην κιθάρα. Είναι μια ευρύτερη λειτουργία και μεγάλο υπόβαθρο ο αυτοσχεδιασμός στη Blues με ιδιαίτερο περιεχόμενο αλλά και η θεωρητική πλευρά. Το πως αυτοσχεδιάζουν, πως παίζουν ρυθμικά, τι είναι το 12μετρο.

Εμένα με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω μαθήματα, να μάθω να παίζω στις πεντατονικές κλίμακες π.χ. αλλά δεν θέλω να κάνουμε θεωρία, πεντάγραμμο κλπ. Γίνεται αυτό?
Η φιλοσοφία και η δομή των μαθημάτων βασίζεται στην 'τετράδα' τεχνικές-αυτοσχεδιασμός-ρεπερτόριο-θεωρία, τα οποία πολύ συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους. Η ουσία είναι να μπορείτε να εξελιχθείτε στο όργανο, να βελτιώνεστε μέσα από σχετικές ασκήσεις και μέσα από τραγούδια ή οργανικά κομμάτια, παράλληλα με την σταδιακή αφομοίωση και κατανόηση των θεωρητικών (εσείς ο ίδιος αναρωτηθείτε το 'ταδε' κομμάτι που μελετάτε, σε ποια κλίμακα 'ανήκει' πχ ή γιατί στο 'ταδε' κομμάτι υπάρχει η 'ταδε' συγχορδία πχ κ.ο.κ.).

Χρειάζεται να φέρνω την κιθάρα μου στα μαθήματα?
Δεν χρειάζεται να φέρνετε την κιθάρα σας, ο χώρος είναι εξοπλισμένος και διαθέτει ότι χρειαζόμαστε, εκτός αν θέλετε εσείς να την φέρνετε επειδή έχετε συνηθίσει να παίζετε με αυτήν, όπως είναι λογικό και σας βολεύει καλύτερα.

Μπορείς να έρχεσαι στον δικό μου χώρο (στο σπίτι μου) για μαθήματα?
Ναι μπορώ, ανάλογα με την απόσταση και κατ’όπιν μεταξύ μας συννενόησης.

{Τα οφέλη παρακολούθησης μαθημάτων μουσικής}

Ο Πλάτωνας έλεγε: «Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.»

Σε οποιαδήποτε ηλικία και να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα μουσικής υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί αρκετές έρευνες και μελέτες σχετικά με τα οφέλη παρακολούθησης μαθημάτων μουσικής. Στις μικρές ηλικίες υπάρχει μια θεμελιώδης διαδικασία καθώς βοηθά τα παιδιά πολύπλευρα στην ευρύτερη ανάπτυξή τους.

Το σώμα και ο εγκέφαλος προσαρμόζονται στον ήχο και τον ρυθμό, τα οποία είναι μια πρώτης τάξης μεγάλη ικανοποίηση, όταν το παιδί συμπεραίνει ότι φέρνει εις πέρας ένα ολόκληρο κομμάτι. Το παιδί μπαίνει σε μια ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία παραγωγής ήχου και έκφρασης. Θα λέγαμε ότι γίνεται μια ‘ψυχαγωγική’ πειθαρχία στην οποία συμμετέχουν τα δύο χέρια και ο εγκέφαλος ταυτόχρονα.

Αυξάνεται η ευφυία, η ικανότητα εκτέλεσης και η μνήμη. Το κομμάτι που παίζουν το θυμούνται όλο και περισσότερο το οποίο βοηθά γενικότερα στην απομνημόνευση, αντίστοιχα και όταν μαθαίνουν στίχους τραγουδιών, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας. Η διαδικασία αυτή επίσης βοηθά και στην ανάπτυξη του μυαλού, της σκέψης κλπ και φυσικά φέρνει όλο και περισσότερα θετικά συναισθήματα όσο προχωράει. Αυξάνεται η δημιουργία και η πρωτοβουλία στην εκτέλεση και επινόηση νέων ιδεών, η οποία είναι φυσικό αποτέλεσμα της πολλαπλής διαδικασίας μελέτης και εκτέλεσης.

Είναι μια αφορμή και φυσικό επακόλουθο να παίξουμε μουσική με άλλους. Η κοινωνικοποίηση και το συγκρότημα αναπτύσει την μουσική ικανότητα όταν παίζουμε με άλλους, παράλληλα με τις κοινωνικές μας δεξιότητες.
Panos Malahias is Guitarist, Composer, Guitar Teacher, Author. Arranger and Music Producer.
© Copyright 2019 Panos Malahias | panosmalahias.com | All Rights Reserved.